Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

babeczki

Piernik
Miękki zaraz po upieczeniu.
Jest mięciutki, taki trochę lepki... następnym razem dałabym więcej orzechów. Całość polałam polewą nie brudzącą rąk i zawsze lśniącą. No i nie mogłam się opanować i upiekłam dodatkowo dwie piernikowe babeczki.

Przepis z Biblioteki Poradnika Domowego "Ciasta z czekoladą i miodem"
Składniki:
1 szklanka miodu
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka śmietany
50 dkg maki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
dowolne bakalie

Miód stopić z cukrem w dużym garnku cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać aż do ostudzenia. Do letniej masy wbijać po jednym jajku, cały czas energicznie mieszając.. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Sodę, sól, kakao, przyprawę do pierników wymieszać z mąką. Dodawać powoli do masy cały czas mieszając. Na koniec dodać bakalie. Wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (u mnie o wymiarach 35x12 cm). Piec ok. 45 min w temp. 180°C.

Polewa:

4 łyżki cukru
6 dkg masła
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (1 łyżka). Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.

Gotową polewą polać ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation