Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

1 kg mięsa mielonego (u mnie było wieprzowe, ale można wymieszać wieprzowo-wołowe)
250 g pieczarek
150 g mrożonego szpinaku (najlepiej rozdrobionego)
100 żółtego sera
2 łyżki startego parmezanu
60 g szynki
¼ szklanki czerwonego, wytrawnego wina
1 jajko
2 ząbki czosnku
¾ szklanki tartej bułki
1 łyżka oregano
½ łyżki bazylii
sól
pieprz
oliwa
Sos pomidorowy:
1 puszka posiekanych pomidorów bez skórki
1 mała cebula
5-6 suszonych pomidorów w oleju (bez octu w składzie)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
½-3/4 łyżeczki octu balsamicznego
sól
pieprz
oliwa
Instrukcja wykonania
Pieczarki pokroić w plasterki i zarumienić je na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Można delikatnie posolić. Szpinak rozmrozić i odparować z niego wodę – najlepiej na patelni.
Żółty ser pokroić w kosteczkę.
Mięso mielone wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami pieczeni. Do mięsa dodałam 2 płaskie łyżeczki soli.
Mięso przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie była to keksówka) i piec przez 1 h w temperaturze 190°C. Na ostatnie 15-20 minut foremkę przykryć folią aluminiową.
Jak pieczeń będzie w piekarniku przygotować sos. Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżeczce oliwy z oliwek. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Dodać pomidory z puszki, cukier i ocet balsamiczny. Po kilku minutach dodać pokrojone suszone pomidory. Smażyć, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po wyjęciu pieczeni z piekarnika przestudzić ją przez 10 minut. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation