Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BRYTYJSKIE RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki na ok. 20 małych rurek:

50g masła
55g brązowego cukru
55g golden syrup
50g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 szklanka śmietany 30%


Wykonanie:
Przygotowujemy dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Masło, cukier i syrup roztopić w rondelku tak, aby powstał karmel (kryształki cukru muszą się dokładnie rozpuścić). Podgrzewamy cały czas mieszając ok. 10-15 minut. Kiedy karmel będzie już gotowy, zdejmujemy z ognia i po 2 minutach dodajemy przesianą mąkę i sok z cytryny. Całość mieszamy. Od razu wykładamy łyżeczką "kupki" masy karmelowej w dużych odstępach (w piekarniku się rozleje). Pieczemy 10-15 minut. Musimy pilnować, aby się nam nie przypaliło, bo wtedy rurki będą gorzkie :).
W trakcie pieczenia, w masie zaczną się tworzyć bąbelki. Po wyjęciu czekamy minutkę i zawijamy upieczone rurki na drewnianą łyżkę, bąbelkami do góry :). Musimy działać szybko, bo masa po pewnym czasie twardniej i wtedy już nie zwiniemy jej w rurkę.
Gotowe rurki nadziewamy dobrze ubitą śmietaną bez cukru, ponieważ rurki są słodkie :).

P.S.
Jeśli w czasie wykładania masy na blaszkę, będzie ona twardnieć należy ją podgrzać na małym ogniu w garnku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation