Kuchnia

fabryka smaku

Łosoś w galarecie z dodatkiem brokuła, marchewki i żurawiny sprawdzi się jako danie na Wigilię i nie tylko

Składniki:
(na keksówkę o wym. 25cm x 10cm)
250g świeżego łososia
pęczek włoszczyzny
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 mały brokuł (ok. 300g)
garść suszonej żurawiny
2 łyżeczki żelatyny z małym czubeczkiem
sól, pieprz
cukier
pół łyżeczki białego octu winnego

Dodatkowo:
sok z cytryny
chrzan

Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, wrzucić do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1,5-2 litrami wody. Ugotować wywar.
Z ugotowanego wywaru wyjąć warzywa. Marchewkę pokroić w cienkie paski.
Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do wywaru z warzyw i ugotować go al dente. Wyjąć, ostudzić na cedzaku.
Następnie łososia oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Zalać łososia wodą, zagotować, opłukać pod zimną wodą z powstałych szumowin. Następnie wrzucić łososia do gotującego się wywaru na 3 minuty (gotować na bardzo małym ogniu). Wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Jak napęcznieje nieco, wyjąć i osuszyć.
Wywar z warzyw przecedzić przez lnianą ściereczkę. W ok. 300-350ml wywaru rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Ostudzić.
Do podłużnej keksówki (ja użyłam takich jednorazowych, aluminiowych), włożyć kawałki łososia, brokuła, marchewki i żurawinę. Zalać wywarem z żelatyną. Wstawić do lodówki, by galareta stężała. Podawać z sokiem z cytryny lub chrzanem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation