Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Bałwanki na patyku

Składniki:
120 g serka mascarpone
50 ml śmietanki 30%
80 g czekoladowego masła orzechowego
150 g białej czekolady
400 g suchego ciasta, np. piernika
podłużne żelki
kolorowe drażetki
po kawałku pomarańczowej i czarnej masy cukrowej
patyczki do lizaków lub średnie do szaszłyków

Pokrusz ciasto. Serek mascarpone wymieszaj z masłem czekoladowym i dodaj do okruchów. Całość wymieszaj. Z powstałego ciasta utocz kulę, zawiń w folię i schowaj na 15 minut do zamrażalnika.
Wyciągnij kulę ciasta z zamrażalnika. Oddziel z kuli 2/3 i utocz z niej 12–18 kul. Z pozostałej części ciasta utocz tyle samo kul, jednak trochę mniejszych. Wszystkie kulki schowaj do zamrażalnika na kolejne 15 minut.
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Dodaj podgrzaną śmietankę i wymieszaj.
Wyciągnij duże kule z zamrażalnika. Nadziej kolejno kule na zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie patyczki. Następnie wyciągnij mniejsze kule. Ponownie zanurzając końcówki patyczków w czekoladzie, nadziej na nie kulki. Całość schowaj tym razem do lodówki na 10 minut.
Ponownie podgrzej czekoladę i kolejno zanurzaj w niej bałwanki. Z czarnej masy cukrowej ulep oczy i guziki, z pomarańczowej noski. Podłużne żelki pokrój na cienkie paski, to będą szaliki bałwanków. Przyklej ozdoby do bałwanków przy pomocy rozpuszczonej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation