Kuchnia

Chleb bulki

Bułki maślane
Składniki:

3 szklanki mąki tortowej
30 g świeżych drożdży
2 żółtka
3 łyżeczki cukru pudru
80 g masła
1 szklanka mleka
1/3 łyżeczki soli
olej
mleko do posmarowania bułek


Wykonanie:

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka,cukier puder,roztopione i przestudzone masło,
letnie mleko, sól i wyrośnięte drożdże.
Wszystko zagnieść. Zrobić kulkę z ciasta i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i uformować z ciasta wałek.
Pociąć na równe 12 części.
Uformować bułeczki i ułożyć na blachę
Każdą bułkę posmarować olejem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut.




SKŁADNIKI:

CIASTO:
50 dag mąki pszennej + do podsypania – u mnie typ 450
około 3/4 szklanki mleka – może być troszkę mniej lub więcej, w zależności od wilgotności mąki i wielkości jajek
1/2 łyżeczki soli
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
7 dag cukru
35 g świeżych drożdży
2 jajka rozmiar L
7 dag masła
NADZIENIE:
„dżemowy” słoiczek gęstego musu z antonówek
5 dag drobnych rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
DODATKOWO:
odrobina oleju do posmarowania miski
25 g masła do posmarowania wierzchu
cukier puder do oprószenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation