Kuchnia

Pycha

Ciasto z gorzkiej czekolady

125 g masła
6 jajek
150 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
250 g ciemnej czekolady 70% kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2 krople aromatu)
1/3 szklanki mąki

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze) razem z masłem i mieszamy aż się połączą. Zdejmujemy z kąpieli. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do nich ekstrakt. Dodajemy po łyżce żółtek do czekolady – cały czas mieszając. Ubijamy pianę z białek na sztywno (nie mogą wypadać po odwróceniu naczynia). Dodajemy 3-4 łyżki białek do masy czekoladowej aby ją nieco rozrzedzić. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Masa powinna być dość zbita. Dodajemy pozostałe białka porcjami po 2 łyżki. Masa będzie robiła się coraz rzadsza i bardziej napowietrzona. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem foremki o średnicy od 20 do 23 cm. Pieczemy w 170ºC ok. 35-40 minut. Ciasto możemy dodatkowo polać roztopioną czekoladą mleczną lub deserową z łyżką masła.

Źródłó:
http://www.poezja-smaku.pl/ciasto-z-gorzkiej-czekolady/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation