Kuchnia

kuchnia

ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY - Przepisy Joli

Składniki:

1,5 kg buraków czerwonych
Około 2 litrów wody
4-5 ząbków czosnku
Kromka chleba razowego
1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Buraki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry. Wodę przegotowałam i wystudziłam (powinna być letnia). W słoju ułożyłam buraki, zalałam letnią wodą, wsypałam sól, włoźyłam kromkę chleba razowego i 5 ząbków czosnku. Słoik obwiązałam gazą i odstawiłam w ciepłe miejsce.
Zakwas powinien stać w cieple ok 5-7 dni, po tym czasie usuwamy chleb i pianę, przecedzamy przez sito. Zakwas przelewamy do czystych słoiczków i szczelnie zamykamy. W lodówce możemy przechowywać zakwas przez kilka miesięcy.
Zakwas buraczany dodajemy do zagotowanego barszczu i nie gotujemy bo straci kolor!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation