Kuchnia

dania

Pizza Barbecue

Składniki na 1 pizzę o średnicy 28 cm:

Ciasto na pizzę:

1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanka letniej wody
10 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy lub olej

Obłożenie:

1 pojedyńcza pierś z kurczaka
sól
pieprz
1 łyżka olej udo smażenia
1 mała czerwona cebula
kawałek sera żółtego
1/2 opakowania mozarelli

Sos barbecue:

1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
220 ml przecieru pomidorowego
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżeczki brązowego cukru
odrobina sosu sojowego
odrobina musztardy
pieprz
chili


Ciasto na pizzę: Gdy używamy świeżych drożdży najpierw sporządzam rozczyn. W przypadku zastosowania drożdży suszonych pomijam ten etap.

Rozczyn drożdżowy: Do małej miseczki rozkruszam świeże drożdże i dodaję do nich cukier. Dzięki dodatkowi cukru drożdże zaczną pracować. Następnie dodaję do drożdży roztartych z cukrem ciepłą wodę. Płyn nie może być za gorący bo zniszczy drożdże, ani za zimny bo drożdże nie będą pracować. Wsypuję 1/4 szklanki mąki. Wszystko dokładnie rozcieram tak, aby nie było grudek. Odstawiam na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn dodaję do pozostałych składników na ciasto drożdżowe.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam, zagniatając ciasto przez około 3 - 4 minuty. Jeżeli ciasto jest zbyt suche należy do niego dolać wody, a jeżeli zbyt lepkie dosypać mąki. Po dokładnym połączeniu składników wyrabiam ciasto na stolnicy posypanej mąką przez około 7 minut. Z ciasta formuję kulę i przekładam do miski wysmarowanej oliwą. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto wykładam na stolnicę lekko posypaną mąką.


Obłożenie: Pierś z kurczaka myję i kroję w dość dużą kostkę. Oprószam solą, pieprzem i słodką papryką. Czerwoną cebulę kroję w półkrążki, a mozarellę w plastry. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach. Pokrojone mięso obsmażam na niewielkiej ilości gorącego oleju na patelni na złoty kolor.

Sos barbecue: Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam w rondelku na rozgrzanym oleju. Dodaję przecier pomidorowy, cukier, musztardę, sok z cytryny, pieprz, chili i sos sojowy. Duszę pod przykryciem ok. 20 minut.
Połowę sosu mieszam z usmażonym kurczakiem, a resztę pozostawiam do posmarowania spodu pizzy.

Ułożenie składników: Rozwałkowane lub rozciągnięte palcami ciasto smaruję ostudzonym sosem barbecue. Posypuję serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. Układam kawałki usmażonego kurczaka wymieszanego z pozostałym sosem barbecue. Wierzch oprószam półkrążkami czerwonej cebuli i plasterkami mozarelli osączonej z zalewy.
Pieczenie pizzy na kamieniu: Do zimnego pieca wkładam kamień do pizzy. Piekarnik nagrzewam do temperatury 230*C. Kamień oprószam równomiernie mąką (aby ciasto nie przywarło). Na kamień zsuwam ostrożnie przygotowaną wcześniej pizzę z dodatkami. Piekę około 5 - 10 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjmuję kamień z pizzą i ustawiam na stole. Podaję pizzę z ulubionymi sosami.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation