Kuchnia

Słodkości

Sękacz marcepanowy

SKŁADNIKI NA CIASTO:

200 g masła, temp. pokojowa
100 g cukru pudru
100 g mąki tortowej
100 g mąki ziemniaczanej
6 jajek
150 g masy marcepanowej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka rumu
1/3 szklanki cukru
szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

70 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietanki kremówki 30%

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Masę marcepanową ucieramy w misce, aż powstanie kremowa masa. Masło przekładamy do dużej miski i miksujemy przez ok. 3-4 min. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz utarty marcepan. Miksujemy na puszystą masę. Mąki przesiewamy i dodajemy po łyżce do surowego ciasta. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo przesiany cukier puder i miksujemy na najniższych obrotach przez ok. 4 min. Do ciasta przekładamy pianę z białek i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy 3 łyżki ciasta, rozprowadzamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 min w temp. 200 C (najlepiej z grzaniem górnym). Ciasto powinno być lekko zarumienione. Wyciągamy ciasto i ponownie wykładamy 3 łyżki ciasta. Wkładamy na kolejne 4-5 min do piekarnika. Postępujemy dokładnie tam samo, aż do wykorzystania całego ciasta. Ciasto studzimy.
Kremówkę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej polewy. Wykładamy na ciasto i zostawiamy do stężenia. Sękacz możemy udekorować pokrojonymi drobno orzeszkami podprażony na patelni i oprószonymi łyżeczką cukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation