Kuchnia

muffiny

Kakaowe muffinki bez mąki, cukru i tłuszczu!

Składniki na 9 sztuk:

4 łyżki zmielonych otrębów owsianych
2 łyżki poppingu z amarantusa
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 jajka
2 łyżeczki odtłuszczonego kakao
1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Zmielone otręby owsiane mieszamy z amarantusem, proszkiem do pieczenia i dwoma łyżkami kakao. Dodajemy łyżeczkę ksylitolu i jogurt naturalny. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z pozostałą masą. Do silikonowych foremek na muffinki rozlewamy po równo kakaowej masy i posypujemy z wierzchu odrobiną amarantusa. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut na środkowym poziomie. Po upieczeniu, muffinki odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy same do kawy lub rozcinamy je na pół i przekładamy ulubionym, niskocukrowym dżemem! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation