Kuchnia

Przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki
Farsz

600g kapusty kiszonej
1 marchewka, opcjonalnie
2–3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
40g suszonych grzybów
500g pieczarek
1 duża cebula
2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
sól
pieprz

Ciasto na naleśniki

ok. 3 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyża kwaśnej śmietany
woda
szczypta soli

Panierka

2 jajka
2 łyżki mleka
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie

Dzień wcześniej. Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce.
Kapustę płuczemy (żeby nie była zbyt kwaśna), odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybkach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele i liście laurowe).
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy, starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem ok. 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy, możemy dodać 2–3 łyżki oliwy.
Ciasto na naleśniki. Mąkę, jajko, mleko i śmietanę łączymy razem. Dodajemy szczyptę soli i dolewamy tyle wody, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Odstawiamy ciasto na ok. 1 godzinę. Dokładnie mieszamy i smażymy cienkie naleśniki. To jaka ilość wyjdzie zależy jak cienkie i duże będą naleśniki. Mi wyszło ok. 22 sztuk.
Na każdego naleśnika nakładamy przez środek farsz, boki zwijamy do środka i zwijamy. Farsz nakładam na ciepłe jeszcze naleśniki, łatwiej się zwijają. Każdego krokieta panierujemy w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce. Smażymy na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation