Sport i fitness

Fitness

jablka-pieczone-z-cynamonem-i-jogurtem
Pieczone jabłka z syropem cynamonowym
oraz sosem sernikowym i orzechami
4 porcje

4 kwaskowate, twarde jabłka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
woda, według potrzeby
dodatki: krem sernikowy i krokant z pekanów

Piekarnik rozgrzej do 170ºC.

Jabłka ułóż ciasno dużym żarodopornym naczyniu (użyłam keksówki). Zalej wodą do połowy wysokości owoców, posyp cynamonem i polej miodem. Piecz, aż jabłka zaczną mięknąć, 30-40 minut. Zostaw do ostudzenia w wodzie, z którą się piekły.

Zimne jabłka przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Cynamonowy płyn, w którym się piekły, wymieszaj z łyżką cukru, zagotuj na patelni lub w szerokim garnku. Gotuj, na dużym ogniu, aż większość wody odparuje i zostanie gęsty syrop.

Połówki jabłek wypełnij kremem sernikowym, polej syropem cynamonowym i posyp krokantem.Krem sernikowy

250 g serka Pholadelphia, w temperaturze pokojowej
150 g jogurtu greckiego
1 łyżka cukru (lub do smaku)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soku cytrynowego
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Zmiksuj wszystko zaczynając od serka Philadelphia, następnie dodając do niego jogurt i resztę składników.

***

Krokant z pekanów

3 łyżki cukru
3 łyżki wody
¼ łyżeczki octu jabłkowego
¾ szklanki pekanów

Cukier i wodę wymieszaj na niedużej patelni. Gotuj, aż zrobi się jasny karmel. Dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj szybko i dorzuć orzechy. Obtocz je w karmalu i wyłóż na silikonową matę lub lekko natłuszczoną blachę. Gdy przestygną, posiekaj grubo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation