Kuchnia

Kulinaria

Oponki drożdżowe z jabłkami, lukrem i cynamonem
Luty 03, 2013
by bitedelite
bułki, deser, dla dzieci, drożdżowe, jabłka, lukier, pączki, śniadanie
4 Comments

©BiteDelite-oponki-2346

©BiteDelite-oponki-2264

©BiteDelite-oponki-2265



©BiteDelite-oponki-2286

©BiteDelite-oponki-2289

©BiteDelite-oponki-2290

©BiteDelite-oponki-2292

©BiteDelite-oponki-2298

©BiteDelite-oponki-2316

©BiteDelite-oponki-2334

©BiteDelite-oponki-2342



PRZEPIS (ok 18 sztuk)

Składniki:

3/4 szklanki letniego mleka
3 łyżeczki świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
3 jajka, lekko roztrzepane
1/2 szklanki brązowego cukru
2 małe jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
3 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki masła, roztopionego
lukier (cukier puder + odrobina wody)
1 łyżka cynamonu


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Odstawić na chwilę w ciepłe miesjce.
W tym czasie roztrzepane jajka wymieszać z cukrem, masłem i jabłkami.
Dodać drożdże z mlekiem. Wymieszać wszystko razem. Na koniec dodawać mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę – dwie, aż podwoi swoja objętość.
Ręce i blat oprószyć mąką, wyrabiać z ciasta kulki o średnicy 5cm. W każdej kulce zrobić na środku dziurkę i uformować na kształt oponki.
Piec w temperaturze 180 st C przez około 15-20 minut.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do schłodzenia.
W między czasie, przygotować lukier: szklanka cukru pudru i kilka łyżeczek wody lub mleka.
Gotowe oponki posypać cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation