Kuchnia

gotowanie

Grzanki z zielonymi szparagami i chrupiącym boczkiem
Składniki:

2 kawałki bagietki pełnoziarnistej lub tak jak w moim przypadku domowego chleba ze śliwką
5-6 zielonych szparagów
porcja pasty z brokułów i gorgonzoli *
2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki
garść nasion dyni
2 plastry boczku
pieprz, sól morska
Pieczywo zgrillować lub opiec na suchej patelni.
Plastry boczku ułożyć na suchej patelni i smażyć kilka minut, aż tłuszcz się wytopi i staną się chrupiące.
Szparagi umyć, pozbyć się zdrewniałych końców(zginając szparaga sam pęknie w odpowiednim miejscu) i gotować przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.

Na każdym kawałku pieczywa rozsmarować pastę, ułożyć szparagi, boczek, rzodkiewkę, posypać uprażonymi na suchej patelni nasionami dyni oraz świeżo mielonym pieprzem.
* - można zastąpić np. młodą rukolą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation