Kuchnia

Gwiazdka - potrawy

Grzybowe ciasteczka smażone

Składniki:

ciasto:
1 całe jajko
250 g śmietany 30%
1 łyżeczka masła
mąka (zaczynam od 2 szklanek, jak zbyt lepkie, to dosypuję)
nadzienie:
1 szklanka posiekanych pieczarek
jajko
sól
pieprz
troszkę masła

Grzyby siekam na drobniutkie kawałeczki. Na patelnię wkładam troszkę masła i wrzucam grzyby. Wbijam jajko, mieszam wszystko. Doprawiam pieprzem i solą dla smaku. Grzybki podsmażam lekko, aż ściemnieją i zacznie unosić się smakowity zapach. Odstawiam do przestygnięcia.
Zagniatam ciasto z mąki, jajka, śmietany i masła. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, wałkuję na grubość mniejszą niż pół centymetra. Wycinam kieliszkiem (bo to niewielkie ciasteczka, takie na jeden kęs) kółka.
Na jedno kółko kładę nadzienie, drugim przykrywam. Zagniatam krawędzie widelcem, będą miały taki ładny wzorek.
Gdy mam gotowe wszystkie ciasteczka, to wrzucam partiami na patelnię z większą ilością rozgrzanego oleju.
Najlepsze są zaraz po usmażeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation