Kuchnia

Przepisy

Śledzie pod pierzynką
ledzie pod pierzynką to nic innego jak warstwowa sałatka śledziowa z warzywami i majonezem. Efektownie wygląda i jest nieskomplikowana do przygotowania. Możecie ją podać jako przystawkę na świąteczny stół :)
Śledzie pod pierzynką

Składniki:
3 filety śledziowe z zalewy solankowej
1 łyżeczka oleju
1 marchewka
1 ziemniak
1 burak (lub 4 łyżki buraczków z papryką ze słoika)
2 jajka
cebula czerwona średniej wielkości
200 ml majonezu dekoracyjnego Winiary
sól
biały pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Marchew, ziemniaka i ew. buraka gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jeśli macie w słoikach tarte buraczki to można ich użyć w zastępstwie gotowanych buraków. Jajka gotuję na twardo. Ugotowane warzywa i jajka obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach.
Śledzie dokładnie myję, zalewam zimną wodą i pozostawiam na ok. 3- 4 godziny. Po tym czasie wyjmuję filety z wody, kroję w niewielką kostkę i przekładam na dno szklanej salaterki. Skrapiam olejem i posypuję drobno posiekaną cebulą. Smaruję cienko majonezem, układam starte buraki (lub osączone buraczki z papryką ze słoika). Na to wykładam starte ziemniaki, smaruję cienką warstwą majonezu. Następnie układam startą marchewkę, ponownie cienko smaruję majonezem. Wierzch posypuję startymi jajkami. Dekoruję startą marchwią i natką pietruszki. Wstawiam do lodówki na 1 - 2 godziny.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation