Kuchnia

Pyssszzniee

Krokiety z kapustą i grzybami

Chyba wszyscy uwielbiamy krokiety
Od lat goszczą na naszych stołach
i niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem.

Dzisiaj mam dla Was swój przepis
i sprytny sposób na zwijanie naleśników,
aby ilość krokietów była dwukrotnie większa.
Taką metodę popatrzyłam kiedyś na weselu,
i chętnie ją wykorzystuję w swojej kuchni,
zwłaszcza, gdy spodziewam się wielu gości.


Składniki: (porcja na 16 naleśników czyli 32 krokiety)

naleśniki:

2 szklanki wody
2 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
ok. 500 g mąki

farsz:

1 kg kapusty kiszonej
30 dag pieczarek
50 g suszonych grzybów
duża cebula, albo 2 mniejsze
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
ponadto:

2 rozmącone jajka
bułka tarta
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Naleśniki: Wodę, mleko, jajko, sól i olej krótko zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę. Nie musicie dodawać całej mąki, konsystencja ciasta powinna przypominać dosyć rzadką śmietanę. Ciasto odstawić na 30 minut.

Patelnię rozgrzać. Przed pierwszym smażeniem posmarować delikatnie olejem. Najlepiej zamoczyć ręcznik papierowy w oleju i przetrzeć nim patelnię. Kolejno smażyć naleśniki.

Farsz: Grzyby zalać letnią wodą i moczyć 2-3 godziny. Ugotować do miękości.

Kapustę, gdyby była zbyt kwaśna wypłukać. Zalać zimną wodą. Ugotować do miękkości.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać drobno pokrojone pieczarki. Posolić, smażyć do momentu, aż woda odparuje, a pieczarki będą miękkie. Kapustę dobrze odcisnąć z wody, drobno poszatkować i dodać do pieczarek. Na koniec dodać pokrojone i ugotowane grzyby. Całość chwilę razem przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić i wystudzić.

Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu. Rozsmarować po powierzchni. Naleśnik zwinąć w rulon i przeciąć na połowę (patrz zdj.) Odciąć także brzegi naleśników.


Każdy krokiet zanużyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation