Kuchnia

Kulinaria

Kulki Mięsno - Pieczarkowe w Occie
Skład:

ok. 400g świeżej szynki

100g pieczarek

pół kajzerki

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 jajko

sól, pieprz

majeranek

mleko lub bulion mięsny

bułka tarta

1 łyżka masła

olej

Marynata:

2 szklanki wody

¾ szklanki octu

4 łyżki cukru

ok. 2 łyżeczek soli

1 mała marchew

2 średnie cebule

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

6 ziaren czarnego pieprzu

2 ząbki czosnku



Przygotowanie:

Mięso myjemy i mielimy przez maszynkę.

Kajzerkę namaczamy w mleku lub bulionie.

Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle (ma się tylko zeszklić) i dorzucamy pieczarki, smażymy, aż woda z pieczarek odparuje.

Czosnek przepuszczamy przez praskę.

Mięso mieszamy z bułką odciśniętą z mleka lub bulionu, jajkiem, przestudzoną cebulą, pieczarkami, czosnkiem i przyprawami.

Formujemy malutkie kulki. Obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na oleju na ciemno złoty kolor. Układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Klopsiki w Occie

Do rondelka wsypujemy cukier i wstawiamy na palnik, aby zrobił się karmel (uważajmy aby nie spalić). Następnie wlewamy wodę i zagotowujemy. Mieszamy, aż karmel się rozpuści. Dolewamy ocet. Wrzucamy obraną i pokrojoną w talarki marchew oraz pokrojoną w plasterki cebulę. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i obrany czosnek.

Gotujemy ok. 7 min. Studzimy.

W naczyniu układamy klopsiki na przemian z cebulką i marchewką z marynaty.

Klopsiki w Occie

Klopsiki w Occie

Klopsiki w Occie

Zalewamy zimną marynatą. Odstawiamy na 24 godz.

Podajemy jako przekąskę. Możemy nabić z piklami na wykałaczki i podawać jako koreczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation