Kuchnia

Przepisy

Sernik na zimno - tiramisu
750 g serka homogenizowanego (3% tłuszczu)
200 g śmietanki 30%
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić)
kieliszek likieru amaretto (opcjonalnie esencja migdałowa)
1,5 szklanki mocnej kawy
2 paczki biszkoptów

Serek wymieszać z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietankę, likier i stopniowo, po łyżeczce dodawać ostudzoną żelatynę.
Okrąglą formę o śr. 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno foremki wyłożyć pierwszą warstwę biszkoptów moczonych w kawie. Na biszkopty rozsmarować część masy serowej i znowu warstwa biszkoptów (oczywiście zanużonych najpierw kawie) aż do wyczerpania składników - u mnie były 3 warstwy biszkoptów i na koniec cienka warstwa masy serowej posypana obficie kakao. Całość schłodzić w lodówce przez min.2godz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation