DIY - zrób to sam

Świetne pomysły, Krok po kroku♥, diy,

Makowiec japoński czyli ciasto makowe z jabłkami.
Ciasto makowe z bakaliami wzbogacone o tarte jabłka. Dzięki owocom w cieście, makowiec zyskuje przyjemną wilgoć i delikatność. Makowiec z jabłkami to ten rodzaj ciasta, które rozpływa się w ustach.

Makowiec z jabłkami - składniki:
- pół kilograma jabłek
- 20 dkg maku
- 20 dkg cukru
- 6 jaj
- 6 łyżek kaszy manny
- pół kostki masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie: rodzynki, orzechy włoskie

Makowiec z jabłkami - sposób przyrządzania:
Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Przemleć przez maszynkę trzy razy. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać żółtka, potem mąkę, mannę, jabłka i bakalie. Z białek ubić pianę. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie.
Makowiec z jabłkami piec około 50-50 minut w temp. 180-200 st. C.

Makowiec z jabłkami polać polewą. Sprawdzą się:
- lukier
- polewa czekoladowa
- biała polewa
- polewa kakaowa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation