Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Ciasta

Karlsbadzki tort cynamonowy



Przepyszne, mocno orzechowe ciasto. Trochę przekornie nazwane tortem, choć nie jest to tort w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, do jakiego przywykliśmy. Raczej treściwe, mokre, bardzo świąteczne ciasto. Wspaniałe! Dużo orzechów (zamiast migdałów użyłam orzechów włoskich i pekan), cynamon i czekolada, morelowa glazura... Tort ten często polecaliście mi do wykonania, a skoro tyle osób je poleca, coś w tym musi być ;-). W oryginalnym przepisie zmniejszyłam ilość masła i cukru - w takiej wersji Wam polecam.

Składniki:

250 g masła
220 g drobnego cukru do wypieków
6 jajek, żółtka i białka osobno
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu (lub więcej, jeśli lubicie :)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g uprażonych na suchej patelni i grubo zmielonych migdałów (lub innych orzechów)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Uprażone (lub podpieczone) i grubo zmielone migdały wymieszać z przesianą mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia.

W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać mieszankę mąki i migdałów, posiekaną czekoladę i wymieszać szpatułką do połączenia.

W osobnej misie ubić białka, na sztywno. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając, by piana nie opadła.

Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm (wysokiej) lub niższej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga: ciasto mocno rośnie. Wyrównać szpatułką. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Ponadto:

kilka łyżek gładkiej konfitury morelowej (glazury)
70 g mlecznej czekolady, startej

Wystudzone ciasto z wierzchu posmarować konfiturą. Oprószyć startą mleczną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation