Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

DIY - zrób to sam

pomysly

Indyk z żurawiną i jabłkami

Składniki

400 g ryżu basmati KUPIEC
1 kg piersi indyka
10 dag suszonych jabłek
10 dag żurawiny
1 kieliszek białego wina
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki miodu pszczelego
oliwa
sól, pieprz




Przygotowanie

Jabłka i żurawinę zalać alkoholem i odstawić na 30 min. Pierś przeciąć i zrobić kieszeń do której włożyć namoczone owoce, po czym zaszyć. Całość natrzeć przyprawami i włożyć do naczynia do zapiekania. Polać oliwą i alkoholem pozostałym z moczenia owoców. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 1,5 godz. podlewając powstałym sosem. Przed końcem pieczenia mięso posmarować miodem. W międzyczasie ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Mięso podawać pokrojone w plastry i polane sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation