Kuchnia

Wieprzowina w różnej postaci

Rolada schabowa faszerowana mięsem mielonym ze szpinakiem i papryką

Składniki:

ok. 1 1/2 kg schabu bez kości
1 cebula
2 łyżki musztardy francuskiej
ok. 300 ml bulionu
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz

Farsz:

20 dag mięsa mielonego wieprzowego
20 dag żółtego sera
20 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
1/2 papryki (czerwonej lub żółtej – ja dałam oba kolory)
2 łyżki bułki tartej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Dodatkowo:

1 1/2 łyżki mąki pszennej

Schab umyć i rozciąć tak, aby powstał duży płat mięsa. Schab tniemy tak jakbyśmy rozwijali roladę. Mięso delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem z obu stron. Posmarować z jeden strony musztardą francuską.

Przygotować farsz:

Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na łyżce oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać świeży i umyty szpinak (lub rozmrożony – ja najczęściej rozmrażam go w mikrofali). Smażyć, aż ze szpinaku odparuje woda. Przestudzić. Szpinak można troszkę posiekać na mniejsze kawałki, ale nie trzeba.

Paprykę i ser żółty pokroić w kosteczkę.

Mięso mielone, paprykę, ser, szpinak z cebulą, jajko i bułkę tartą dokładnie razem wymieszać. Doprawić solą (ja dałam 1 łyżeczkę) i pieprzem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation