Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Moda damska

Fajne ciuchy

Przepis, który swoim smakiem nie przypomina tradycyjnych serników. Masa przed pieczeniem jest dosyć rzadka, ale po upieczeniu sernik jest bardzo delikatny i kremowy. Nie przypomina on w niczym zwartych i dosyć ciężkich serników. Słodka masa i lekko kwaśny krem cytrynowy ( lemon curd ) doskonale się uzupełniają i tworzą ciekawy kontrast smaków. Jeśli lubicie możecie go wykonać ze spodem, ale moim zdaniem nie jest on potrzebny, a wręcz zacierałby smak sernika. Sernik makowy jest wspaniałym urozmaiceniem i na pewno niejedną osobę zaskoczy swoim smakiem. Inspiracja: Tamara Milstein. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA SERNIK:

500 g gotowego twarogu sernikowego

500 g serka ricotta

1 szklanka maku

1/2 szklanki cukru

6 jajek

1 łyżka ekstraktu z wanilii

400 g słodzonego mleka skondensowanego

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA LEMON CURD:

3 cytryny

75 g masła lub margaryny

250 g cukru

3 duże jajka

Tortownicę o wymiarach 24 cm ( może być większa ) smarujemy masłem i obsypujemy makiem. Nadmiar zsypujemy z powrotem do pozostałych ziaren. Twaróg sernikowy łączymy mikserem z serkiem ricotta na gładką masę. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy ok. 2 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas dokładnie miksując. Na koniec dodajemy skondensowane mleko, mak, ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę, całość łączymy. Przelewamy masę do tortownicy ( musi być szczelna inaczej masa może się wylać, ponieważ jest dosyć rzadka) i pieczemy przez 10 minut w temp. 200 C, następnie zmniejszamy do 160 C i pieczemy ok. 40 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Po upieczeniu ciasta nie wyciągamy z piekarnika przez minimum 15 min, najlepiej zostawić je do całkowitego wystygnięcia i wyjąc dopiero na drugi dzień.

Na garnuszku z niewielką ilością wody układamy żaroodporną miskę lub kolejny garnuszek. Do miseczki ścieramy skórkę z 3 cytryn i wyciskamy sok. Dodajemy masło, cukier i podgrzewamy na parze do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy jajka i dokładnie łączymy, ponownie podgrzewamy nad parą ( nie wolno dopuścić do zagotowania, ponieważ jajka się zetną ) do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Proces może trwać około 15 min. Lekko ostudzony krem wykładamy na wierzch sernika. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation