Kuchnia

Zdrowo-witaminowo! :)

CYTRUSY
Łyk lata w środku zimy? Niekoniecznie. Nie tylko dlatego że owoce cytrusowe zaczynają dojrzewać w listopadzie. Choć kojarzą nam się z ciepłymi krajami i do naszych sklepów trafiają m.in. z gorącego południa Europy oraz krajów Azji i Afryki, to jednak mają właściwość niekorzystną w naszym klimacie: wychładzają organizm. Wie o tym każy, kto podczas upałów próbował orzeźwiającej wody z cytryną lub lemonką. Podobne działanie mają pomarańcze i grejpfruty.
Cytrusom przypisujemy cudowne właściwości uodparniające dzięki rzekomo wysokiej zawartości witaminy C. Tyle że lepsze źródła kwasu askorbinowego znajdziemy we własnym ogródku. Jest nim choćby pietruszka lub czarna porzeczka. Jeszcze więcej zawierają jej owoce dzikiej róży i głogu, krzewy występujące pospolicie na terenie całej Polski.
Cytrusy jak najbardziej powinniśmy spożywać zimą – jeśli jesteśmy akurat na wczasach w Hiszpanii, gdzie można zrywać je prosto z drzewa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation