Kuchnia

Deser

Składniki (duża blaszka):

Biszkopt:
• 6 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka mąki tortowej
LUB
• podłużne biszkopty jak np. tu

Pianka:
• 1 litr śmietanki 36% schłodzonej
• 2 galaretki czerwone (truskawkowe lub wiśniowe, wg uznania)
• dżem truskawkowy

Do posypania:
• wiórki kokosowe

Wykonanie:

Biszkopt:
Przygotować najlepiej dzień wcześniej. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 min.

Pianka:
Jesli nie piekliśmy biszkoptu, wyłożyć biszkopciki do formy (ważne jest, aby wszystkie się stykały). Biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym na grubość ok. 1 cm. Galaretki rozpuszczamy i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy, na samym końcu wlewamy zimną (lecz jeszcze płynną) galaretkę. Powstałą masę wylewamy na biszkopt (można zrobić na górze wzorki widelcem) i studzimy w lodówce min. 4 godziny, ale najlepiej całą noc. Po wyjęciu z lodówki posypujemy wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation