Kuchnia

kuchnia

Ciasto Maurycy
pyszne ciasto makowo- miodowe z masą grysikową

SKŁADNIKI:
Ciasto miodowe:
400g mąki,
150g masła,
2 jajka,
1,5 łyżki miodu płynnego,
2/3 szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
Biszkopt makowy:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
Masa:
1,5 szklanki mleka,
7 łyżek kaszy manny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Piekę dwa jednakowe placki. Piekę po około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa: Mleko gotuję z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypuję kaszę mannę. Mieszam i gotuję około 4 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny grysik. Ucieram.
4. Na jedno z ciast miodowych wykładam połowę masy grysikowej, wyrównuję. Na masie układam biszkopt makowy. Na ciasto makowe wykładam drugą część masy, wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto miodowe. Wierzch ciasta oprószam cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation