Kuchnia

zupy

Zakwas na żurek
Składniki

1 szklanka mąki żytniej razowej
1 litr wody
3 ząbki czosnku
2 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
skórka z kromki razowego chleba
Ząbki czosnku lekko miażdżę, a potem nacinam.
Jak zrobić zakwas na żurek
Krok 2.

Do naczynia wsypuję mąkę, dodaję czosnek, przyprawy i skórkę z chleba.
Jak zrobić zakwas na żurek
Krok 3.

Wszystko mieszam, przyrywam spodkiem lub dekielkiem (ale nie szczelnie) i nakrywam szmatką. Odstawiam na 3-4 dni np. na parapet.

Po tym czasie zakwas na żurek jest gotowy, możecie dodać do zupy, ale też zamknąć w słoiku i schować do szafki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation