Kuchnia

Placki, racuchy, gofry

veggieola: Cudowne gofry bananowe bez jajka


Gofry bananowe (przepis Patyski)

2 mocno dojrzałe banany
2 łyżki golden syrupu (u mnie syrop z agawy)
120 g bezmlecznej margaryny lub klarowanego masła
300 ml mleka roślinnego
250 g mąki (u mnie orkiszowa)
40 ml rumu
czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
Banany rozgnieść widelcem. Margarynę rozpuścić z syropem, dolać mleko, rum, banany i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na w miarę gładką masę o konsystencji nieco gęstszej niż ciasto na naleśniki. Gofrownicę lekko smarować olejem, nalewać ciasto i gofrować 4 minuty. Podawać oprószone cukrem pudrem, polane golden syrupem lub czym kto lubi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation