Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

nowa kuchnia

Żółty kurczak z cytrynami, cebulą, czosnkiem i oliwkami - film video - MniamMniam.pl
Składniki
1 i 1/2 kg kawałków kurczaka (udka, skrzydełka)
2 spore cebule (najlepiej cukrowe)
pół cytryny
2/3 szklanki zielonych oliwek
2 główki czosnku
3 łyżki masła ghee (można zastąpić olejem)
1 łyżka kurkumy (można zastąpić przyprawą curry)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)

do podania:
natka pietruszki
Przepis

Reklama

Reklama

Mięso umyj, dokładnie osusz, posyp pieprzem i solą.
Cebule obierz, pokrój na dość grube piórka. Cytrynę (razem ze skórką) pokrój na cienkie plastry.
Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj kawałki kurczaka i smaż, aż zaczną się miejscami rumienić. Dodaj kurkumę, dokładnie wymieszaj, by wszystkie kawałki się nią dokładnie pokryły.
Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dodaj cebulę i smaż cały czas mieszając przez minutę (nie dłużej, bo kurkuma zacznie się palić). Cebulę dodaj do kurczaka. Pomiędzy mięso i cebulę powkładaj oliwki oraz całe, nieobrane ząbki czosnku. Rozłóż plastry cytryny. Całość posyp cukrem.
Naczynie przykryj aluminiową folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Zapiekaj w tej temperaturze przez 2 godziny. Po tym czasie mięso odkryj, zwiększ temperaturę do 220 stopni i zapiekaj przez kilka minut, aż mięso na brzegach zacznie się lekko przypalać.
Podawaj danie udekorowane natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation