Kuchnia

świąteczne dania

Kaczka faszerowana z boczkiem i wątróbką drobiową

Składniki:

(dla 4 osób)

1 kaczka
200 g podudzi z indyka ze skórą
2 namoczone w mleku kajzerki
1 pokrojona w kostkę cebula
5 pokrojonych w kostkę plasterków boczku
100 g oczyszczonej i namoczonej w mleku wątróbki drobiowej
1 mały pęczek natki pietruszki
2 jajka
1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego Prymat
1 opakowanie Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat
Majeranek Prymat do smaku



Spospób przygotowania:

Kaczkę umyć, oczyścić, natrzeć obficie przyprawą do drobiu po myśliwsku Prymat i odstawić do lodówki. Podudzia z indyka zmielić z odciśniętymi z mleka kajzerkami. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę i boczek, wystudzić. Wątróbki sparzyć, wystudzić i pokroić w kostkę.

Do zmielonego mięsa dodać cebulę i boczek, wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, jajka, przyprawę do mięsa mielonego i majeranek.

Przygotowanym w ten sposób nadzieniem wypełnić kaczkę, ułożyć w brytfannie, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i piec ok. 2 godzin w temperaturze 160°C (można ją również piec w rękawie do pieczenia). Na ostatnie pół godziny zdjąć folię i zrumienić kaczkę na złoty kolor.

Podawać bezpośrednio po wyjęciu z pieca, krojąc na mniejsze porcje. Kaczka doskonale komponuje się z sosem owocowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation