Kuchnia

Mięso

LEKKI SOS Z KURCZAKIEM
przepis na 4 porcje
500 g filetu z piersi kurczaka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
ziarenka pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki mąki lub skrobi kukurydzianej
500 ml rozwodnionego bulionu

Kurczaka podsmażam na patelni. Gdy się obsmaży dodaję posiekaną cebulkę i smażę jeszcze chwilę. Dodaję posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Mieszam i zalewam bulionem z wodą (około pół litra) i dodaję sos sojowy. Duszę to na patelni około pół godziny. .Po tym czasie wyjmuję liście laurowe i ziarenka. Rozrabiam mąkę lub skrobię w 1/3 szklanki wody i dolewam do sosu. Gotuję jeszcze pięć minut, aż sos zgęstnieje.

SURÓWKA
przepis na 2 porcje
1/2 małej główki białej kapusty
1/2 jabłka
1 nieduża cebula
1 łyżka majonezu light (domowy oszukany lub zwykły)
1 łyżka śmietany jogurtowej 9%
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól morska
pieprz

Sałatę szatkujemy ręcznie lub w robocie kuchennym. Następnie ją macerujemy, czyli ugniatamy rękami, aby zmiękła, lekko solimy i odstawiamy na około piętnaście minut. Po tym czasie na drobnej tarce ścieramy jabłko i cebulę. Dodajemy je do kapusty, jak i majonez, śmietanę, jogurt i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Mój obiad to jedna porcja z sosu, jedna porcja surówki, 50 g kaszy jęczmiennej. Kaloryczność porcji sosu: 180 kcal, porcji surówki: 120 kcal, kaszy: 165. Całość ma około 470 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation