Kuchnia

SŁODKOŚCI - CIASTECZKA

ciasteczka kawowe

• 300 g maki bezglutenowej lub 200 g mąki pszennej i 100 g mąki ziemniaczanej
• 150 g margaryny bezmlecznej lub masła
• 2/3 szklanki cukru trzcinowego lub białego
• 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, zbożowej lub cykorii
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• kilka łyżek mleka roślinnego lub krowiego

1. Cukier rozdrabniam w młynku do kawy.
2. Margarynę rozpuszczam.
3. W misce mieszam mąkę z cukrem, kawą i proszkiem do pieczenia. Dodaję rozpuszczone masło. Dolewam tyle mleka, aby ciasto było dość miękkie, ale utrzymujące kształt. Na tyle, aby dało się uformować w wałek. Ciasto do maszynki nie może być za twarde, bo nie będzie chciało wychodzić przez otwory.
4. Blaszkę smaruję margaryną, ciasto wkładam do maszynki, zamykam i wyciskam ciasteczka wprost na blaszkę. Piekę w pierniku rozgrzanym do 180 stopni przez jakieś 15 minut. Studzę na kratce. Jeśli nie macie maszynki zróbcie wałek i pokrójcie ciasteczka w plastry, ułóżcie na blasze i upieczcie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation