Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
To pierwszy materiał z tej kolekcji

Kuchnia

Pierogi ,knedle,kluski i inne

Pierogi ze szpinakiem

Z podanej porcji wychodzi 40 - 50 pierogów, w zależności od ich wielkości.




Składniki:




ciasto:




420 g mąki

150 ml wody

1/2 łyżeczki soli

1 jajko




Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne dodajemy więcej mąki.

Ciasto można podzielić na mniejsze części, rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać placuszki szklanką, a następnie wypełniać je nadzieniem. Wtedy wyjdą małe pierożki.

Możecie też zrobić to wg mojego sposobu. Odrywamy z ciasta kulki wielkości sporego orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na cienkie placuszki, które wypełniamy nadzieniem.




farsz:




300 g mrożonego szpinaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

150 g fety

100 g białego sera twarogowego

1 jajko

sól i pieprz do smaku




Szpinak rozmrażamy. Podgrzewamy na patelni, aż wyparuje nadmiar wody. Dodajemy masło i rozgnieciony czosnek, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy pokruszoną fetę i twaróg, jajko i przyprawiamy do smaku, zwłaszcza pieprzem, sól może być już zbędna, ale to zależy od osobistych preferencji. Farsz dobrze mieszamy. Nakładamy na środek każdego z placuszków i sklejamy pierogi.

Jeśli wycinaliście placki szklanką nakładamy ok. 1/2 łyżeczki farszu, na większe placki ok. łyżeczki. Farsz jest dość luźny i może na początku sprawiać trochę kłopotów.




Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy przez 2 - 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ważne jest, żeby nie gotować wszystkich na raz, ja wrzucam po ok. 10 - 15. Po wrzuceniu trzeba delikatnie zamieszać po dnie, żeby pierogi nie przykleiły się do garnka. Podajemy najlepiej z kwaśną śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation