Kuchnia

ania h

Ciasto "Monte"
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka oleju
4,5 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem mleczny:
500 ml mleka
100 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g białej czekolady
szczypta soli
200 g masła temp. pokojowa
Krem czekoladowy:
400 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
Dodatkowo orzechy włoskie, laskowe, płatki migdałów (te które lubisz)
Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem
Biszkopt: Ubij białka na sztywno, dodaj cukier i ubijaj do jego rozpuszczenia. Następnie dodaj olej i żółtka. Gdy wszystkie składniki będą połączone delikatnie mieszając wsyp mąkę i proszek. Przełóż ciasto do foremki i piecz na złoty kolor około 15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odklej pergamin od ciasta i przewróć je na druga stronę.
Krem mleczny: 300 ml mleka wlej do garnka, wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp mąkę i porządnie wymieszaj tak żeby nie było grudek (jeśli się nie uda weź mikser albo blender i zmiksuj ). Gotujące się mleko mieszaj rózgą. Cienkim strumykiem wlewaj do niego rozrobioną mąkę. Masa powinna zgęstnieć i zacząć lekko pyrkać. Oczywiście uważaj żeby nie przypalić Emotikon grin Dodaj połamaną czekoladę, sól i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Przestudź do temperatury pokojowej. Zmiksuj masło i dodawaj po jednej łyżce kremu, wymieszaj do połączenia i znowu dodaj łyżkę kremu (w żadnym wypadku nie dodawaj wszystkiego na raz!).
Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę wlej do garnka, dodaj połamaną czekoladę, sól i cały czas mieszając podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści ( nie gotuj!). Przestudź, a następnie włóż do lodówki do porządnego schłodzenia. Ubij na sztywno.
Na biszkopt wyłóż krem mleczny na nim połóż krem czekoladowy. Ciasto posyp pokrojonymi na drobno i podprażonymi orzechami. Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation