Kuchnia

jedzonko

Jak zrobić kopytka - przepis Olgi Smile

Składniki klusek kopytka:

1 kg ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej (plus, minus, jeśli potrzeba więcej)
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 jaja (opcjonalnie ja często ich nie dodaję)
szczypta soli
Przygotowanie klusek kopytka:

Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Przepuszczam przez prasę lub maszynkę.
2. Ziemniaki łączę z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami (opcjonalnie) i wyrabiam delikatne ciasto.
3. Odrywam porcje ciasta i formuję wałki. Nożem odcinam kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkowo mąka pszenną lub mąką ziemniaczaną
4. Kopytka gotuję w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.
5. Wyławiam łyżką cedzakową i podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation