Kuchnia

Cooking

Chleb pszenny na piwie

Składniki

1½ łyżeczki suchych drożdży
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki ciepłej wody
Później:
350 ml piwa butelkowanego (nie z lodówki)
4 szklanki mąki pszennej
1½ łyżeczki soli

Instrukcja wykonania

Drożdże dokładnie mieszamy w misce z wodą i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.
Następnie dodajemy piwo, mąkę oraz sól. Ugniatamy (np. mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po upływie tego czasu ciasto formujemy w podłużny bochenek, układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryty ściereczką na 30 minut.
Chleb posypujemy delikatnie mąką i nacinamy (czymś bardzo ostrym - nie naciskamy). Nie przejmujcie się, że chleb jest płaski - bardzo urośnie w piekarniku. Nacięcie zapobiega niekontrolowanemu pęknięciu chleba podczas pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220ºC) i pieczemy 30-35 minut. Studzimy na kratce (aby chleb się nie "ugotował" od spodu).
Na spodzie piekarnika można postawić blaszkę z niewielką ilością wody. Chleb będzie miał wtedy ładniejszą skórkę. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation