Kuchnia

przepisy

Kulinarna pasja: Owsiana szarlotka z pianką
Składniki:

Na owsiankę:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1,5 szklanki mleka 2%
szczypta soli

Na mus jabłkowy:
3 jabłka (moje były winne, ale nie dodawałam cukru)
szczypta cynamonu
2 łyżki rodzynek

Bezowa pianka:
2 białka
2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Naczynie żaroodporne (u mnie forma do tart o średnicy 22 cm) i masło do nasmarowania formy.

Przygotowanie:
Płatki owsiane wymieszane ze szczyptą soli wrzucić do gorącego mleko i chwilę pogotować na małym ogniu. Dodać rodzynki i zamieszać.
Przykryć i pozostawić do napęcznienia, na minimum 3 godziny (można też zostawić w lodówce na całą noc).
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do rondla, dodać 1/3 szklanki wody i dusić aż się rozpadną (10-15 minut). Przyprawić do smaku cynamonem.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Na dnie ułożyć spęczniałe płatki owsiane z rodzynkami.
Na płatki rozłożyć mus jabłkowy.
Na wierzch wyłożyć ubitą pianę.
Wstawić do gorącego piekarnika. Ja piekłam ok. 20 minut (w oryginalnym przepisie było 30 minut, ale mój piekarnik coś za bardzo przypieka i bałam się, że te pół godziny to będzie zbyt długo).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation