Kuchnia

bułki, drożdzówki, pączki, chleby

DROZDZOWKI Z SEREM I BRZOSKWINIA.

Składniki
na ciasto:
1/2 kg mąki
35g świeżych drożdży
2/3 szklanki mleka
70g cukru
2 jaja
70g masła lub margaryny
szczypta soli

Składniki
na masę serową:
250g twarogu (może być też ser zmielony)
30g masła
1 jajo (żółtko i białko oddzielnie)
100g cukru
1 łyżka proszku budyniowego
(śmietankowego lub waniliowego)

1-2 żółtka do sklejania i smarowania wierzchu
1 brzoskwinia

Całą mąkę przesiać.
Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży
i mleka przygotować rozczyn.
Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Zostawić go pod przykryciem
w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.
Po upływie tego czasu dodać do niego resztę mąki
oraz ubite z cukrem i solą jaja.
Całość wymieszać.
Na końcu wlać roztopione
i ostudzone do temp. pokojowej masło.
Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem
na ok. 30-40 minut (do podwojenia objętości).
W tym czasie zrobić masę serową
Miękkie masło utrzeć z serem.
Dodać żółtko, cukier i proszek budyniowy.
Na końcu wymieszać z ubitym na sztywno białkiem.
Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować
ciasto na ok. 1/2 cm i za pomocą szklanki wycinać koła.
W połowie krążków zrobić kieliszkiem na środku dziurę.
Sklejać ze sobą za pomocą żółtka dwa krążki
(z dziurą u góry)- dokładnie bo inaczej ser wypłynie.
W wycięte dziury nakładać masę
serową i po kawałeczku brzoskwini.
Wierzch drożdżówek posmarować żółtkiem
(można dodać do niego odrobinę wody lub mleka).
Piec w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku przez ok. 10-15 minut
Gdy ostygną można polać lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation