Kuchnia

Apéritif

Pieczona pierś z kurczaka

SKŁADNIKI :

5-6 pojedynczych kawałków kurczaka
5-6 plastrów żółtego sera
około 15 plasterków wędzonego,surowego boczku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oliwy
0,5 kg małych ziemniaczków
garść pomidorków koktajlowych
kilka gałązek tymianku
PRZYGOTOWANIE :
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż. Oprószamy solą i pierzem, każdy kawałek nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, tak aby powstała kieszonka. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy mięso przeciśniętym czosnkiem przez praskę. W środek kieszonki wkładamy po plastrze sera.Każdy kawałek piersi owijamy 2-3 cienkimi plastrami boczku.
Ziemniaczki dokładnie szorujemy,skórka jest delikatna ( jeżeli mamy młode ziemniaczki) więc nie trzeba jej obierać.Przecinamy je na pół, lekko solimy i skrapiamy oliwą.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą,układamy kawałki ziemniaczków i kawałki owiniętego mięsa. Dokładamy jeszcze gałązki tymianku i układamy, po boku kilka pomidorków koktajlowych.
Naczynie zakrywamy pokrywką lub owijamy folią aluminiową.
Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 *C ( z termoobiegiem) na 40-45 minut. Po około 25 minutach ściągamy pokrywkę lub folię, mięso musi się zarumienić a soki z niego odparować. Danie podajemy ciepłe, można polać je ulubionym sosem.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation