Kuchnia

cooking

Rogaliki na maślance - ilovebake.pl

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 blaszka rogalików

1 1/4 łyżeczki suchych drożdży ( instant )

1/8 szklanki ciepłej wody

1 1/2 szklanki maślanki naturalnej

3 1/4 szklanki mąki tortowej

1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka

1 duże jajko

1 łyżeczka soli

1/4 szklanki oleju

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Drożdże przekładamy do małej miseczki, mieszamy z łyżeczką cukru i zalewamy 1/8 ciepłej wody. Odstawiamy na ok. 15 min, aż zacznie „ pęcznieć”. Mąkę (1,5 szkl ) przesiewamy, następnie dodajemy maślankę oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz do napuszenia. Po tym czasie dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajko, sól, olej, sodę oraz przesianą mąkę ( 1 3/4 szk ). Mieszamy i wyrabiamy przez ok. 7-8 min używając miksera i końcówki do wyrabiania tzw. haka lub ręcznie. Gotowe dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy lekko podsypując mąką, tworząc koło. Wykrawamy trójkąty ( z jednego koła ok. 12 szt ), zwijamy od szerszej ku węższej stronie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 – 2 godz. Napuszone wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 10-15 min. do lekkiego zarumienienia. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation