Sport i fitness

ćwiczenia & dieta

Bajaderki z ricottą
Składniki:
200 g herbatników lub resztki ciasta
250 g sera ricotta
100 g czekolady mlecznej, deserowej lub białej
dowolne bakalie (u mnie żurawina i rodzynki)
1-2 łyżki kakao (opcjonalnie)
2 łyżki rumu albo innego alkoholu (opcjonalnie)
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Kawałki ciasta albo herbatniki rozdrobnić zostawiając drobne kawałki i wymieszać z serem ricotta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wmieszać do masy. Można dodać kakao, alkohol i cukier puder do smaku. Na końcu dorzucić posiekane z grubsza bakalie. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, po czym uformować niewielkie kule i wstawić do lodówki, żeby stężały.

Gdyby masa była zbyt rzadka, dosypać herbatników lub ciasta. Jeśli jest zbyt sucha można dodać odrobinę mleka lub troszeczkę masła.

Gdy bajaderki stężeją, obtoczyć je w cukrze pudrze i kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation