Kuchnia

Coś na ząb

Makaron z brokułami w sosie z gorgonzoli

Składniki (na 2 porcje):

150 g makaronu
1 brokuł
100 g gorgonzoli dolce
100 ml słodkiej śmietany 12%
ząbek czosnku
odrobina oleju
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
pół łyżeczki cukru do gotowania brokułów

Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w osolonej i posłodzonej wodzie. Połowę różyczek rozdrabniamy widelcem, drugą zostawiamy w całości. Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy rozdrobnione brokuły i kawałki gorgonzoli. Gdy ser się rozpuści wlewamy słodką śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, po czym dodajemy całe różyczki brokuła.
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation