Kuchnia

Przepisy na słono

Zupa z pieczonego kalafiora i selera z curry

Składniki na 4 porcje (przepis z moimi drobnymi zmianami):
1 średni kalafior,
1 duży seler,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody,
kilka łyżek soku z cytryny,
1 łyżeczka przyprawy curry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Kalafiora dzielimy na różyczki, obranego selera i cebulę kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, mieszamy z olejem, curry, kuminem i papryką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 180-190 st. C przez ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną i zrumienią się.
2. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zostawiając kilka różyczek do ozdoby. Warzywa zalewamy bulionem (na początek można dolać troszkę mniej i potem ewentualnie zupę rozcieńczyć) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
3. Zupę blendujemy na gładko, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotowy krem podajemy z podpieczonymi różyczkami kalafiora.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation