Kuchnia

Kuchnia

Ciasto kawowe (coffee cake)

Składniki:

1/4 szkl gorącego mleka
12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
120g bardzo miękkiego masła
3/4 szkl cukru
2 jajka


polewa lukrowa:

1 łyżeczka kawy
3-4 łyżeczki gorącego mleka
3/4 szkl cukru pudru

Kawę rozpuścić w gorącym mleku i odstawić do całkowitego wystudzenia. Jajka ubić z cukrem, dodać powoli masło i nadal ubijać. Dodać sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać do gładkości ok 1-2 min. Na koniec dodać wystudzoną kawę i miksować kolejne 2 minuty.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy (keksówka 22 cm, lub mała babkowa z kominem o średnicy 20 cm). Wstawić do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika i piec ok 45 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąc z formy i wystudzić na kratce.
W tym czasie zrobić lukier. Kawę rozpuścić w gorącym mleku. Dodać cukier puder i dobrze rozetrzeć. Jeśli jest zbyt gęste dodać odrobinę mleka, a jeśli zbyt rzadkie dosypać cukru pudru. Gotowym lukrem polać wystudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation