Kuchnia

Ryby

Sałatka śledziowa <<< KACZODAJNIA:>>>
===============
Dzisiaj zapraszam na sałatkę śledziową mojej teściowej. Mimo, iż nie przepadam za konserwowymi ogórkami, papryką czy grzybkami, tę sałatkę wybitnie polecam. Jest idealna zarówno na święta, jak i na co dzień, a dodatkowo łatwa i szybka w przygotowaniu.
=================

Składniki:

250 g śledzi (ja używam Lisner)
80 g grzybki marynowane
80 g ogórki konserwowe
80 g papryki konserwowej
80 groszku konserwowego
13 g szczypiorku cienkiego
3 jajka ugotowane na twardo
100 g kwaśnej śmietany
40 g majonezu

Przygotowanie:
Śledzie kroimy w kawałki, grzybki, ogórki, paprykę i jajka w drobniejszą kostkę. Mieszamy wraz z groszkiem odcedzonym z zalewy i drobno posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy śmietanę, majonez, pieprz i mieszamy. Odstawiamy na przynajmniej kilka godzin. Nie solimy, sałatka nasiąknie solą od śledzi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation