Kuchnia

ciasta

[Ciasto] Komin - Litwa - Kącik piekarniczo-cukierniczy
Ciasto pochodzi z kuchni wschodniej, głównie tatarskiej i dlatego też nazywane jest często przysmakiem tatarskim. Nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu, a smakiem przypomina prażone orzechy. Bardzo smaczne, ale niestety również bardzo kaloryczne.
W kuchni wschodniej istnieje mnóstwo przepisów na ten przysmak. Ja wypróbowałam jeden z nich (lekko zmodyfikowałam) i chyba przy nim zostanę, bo przypomina komin litewski, który niegdyś udało mi się kupić.


Ciasto:
- 1 kg maki pszennej,
- 5 jaj,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 200 ml. mleka,
- 50 ml rumu,
- 60 g roztopionego masła,
- ok. 200 g rodzynek, orzechów, (opcjonalnie)
- ok. 0,5 l bezzapachowego oleju roślinnego do smażenia w głębokim tłuszczu.

Karmel: Miód- 600g, Cukier - 400 g

Sposób przygotowania:
Ze przygotowanych składników wrobić dość gęste, ale sprężyste ciasto jak na makaron, a następnie umieścić je w misce, przykryć i zostawić w spokoju na ok.: 1 godz.

Po tym czasie rozwałkować ciasto i pokroić w paski grubości około 0,5 cm i szerokości około 1 - 1,5 cm. Z każdego paska zrobić wałek średnicy ok. 0,5 cm .

W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzać olej. Wałeczki kroić w plasterki lub wałeczki wielkości paznokcia (według uznania). Wałeczki łatwo można ciąć nożyczkami kuchennymi.

Tak przygotowane kawałki ciasta piec w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Kuleczki bardzo szybko się pieką wystarczy 1 - 2 minuty.

Usmażone kulki odsączyć na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Aby uzyskać karmel, miód należy stopić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Do roztopionego miodu dodać cukier i ogrzewać powoli, często mieszając, aby rozpuścić kryształy cukru. Bardzo ważne, aby to zrobić w niskiej temperaturze i nie spalić cukru. Należy cały czas mieszać i patrzeć, aby krople roztworu spływały po łyżce. Zgodnie z zasadami sporządzania karmelu, roztwór trzeba gotować tak długo, aż będzie ciągnąć się w nitki, które szybko twardnieją w powietrzu.

Umieść smażone ciasto w szerokiej misce (zwykle używam głębokiej patelni) i zalać gorącym karmelem. Mieszać, aby równomiernie pokryć ciasto karmelem.

Umieść masę w formie, nadając jej pożądany kształt. Aby uzyskać kształt komina można wykorzystać, np.: szynkowar. Trzeba jednak wyłożyć formę foliową torebką do pieczenia mięsa.

Uwaga! Jeśli karmel zaczyna lepić się do rąk wystarczy zwilżyć ręce wodą. Gotowy komin pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kroić ostrym nożem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation