Kuchnia

Kuchnia

3 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
300 ml kremówki
200 g masła
szklanka cukru + 2 łyżki cukru z wanilią
3 jajka
150 g wiórków kokosowych

2 batoniki bounty (lub inne batoniki kokosowe)
biała czekolada
30 ml kremówki
płatki migdałowe

budyń śmietankowy (opakowanie na 1/2 litra mleka)
szklanka mleka
łyżka cukru
czekolada mleczna
30 ml kremówki
wiórki kokosowe

Budyń przygotować, ograniczając ilość mleka do połowy (ma być gęsty), odstawić aby przestygł. Batoniki podzielić na 10 części.
Przygotować ciasto: wymieszać składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier z wanilią), stopione masło utrzeć z cukrem i jajkami, połączyć obie masy dodając równocześnie śmietanę. Dokładnie wymieszać. Dodać wiórki, wymieszać ponownie (ciasto będzie bardzo gęste).
Nakładać po łyżce do foremek na muffiny, następnie do połowy nałożyć po łyżce budyniu, do reszty po kawałku bounty, przykryć resztą ciasta.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
Przygotować polewy: czekolady rozpuścić z kremówką, odstawić, aby zaczęły gęstnieć. Muffiny z batonikami polać białą polewą i posypać płatkami migdałowymi, muffiny z budyniem - polewą mleczną i wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki, aby polewy stwardniały.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation