Kuchnia

food lody

Składniki:

1 duże mango, bardzo dojrzałe
1/2 szklanki wrzątku wymieszane z 3 łyżkami cukru, przestudzone*
sok z połowy cytryny

Mango umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do misy miksera razem z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładkie puree. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Lody przelać do pojemniczków na lody na patyku i zamrozić.

Sorbet można również wykonać w maszynie do lodów:

Schłodzoną mieszanką przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji.

Sorbet można też wykonać bez maszyny do lodów: ochłodzoną masę przelać do dowolnego kontenera i umieścić w zamrażarce. Podczas procesu mrożenia kilka razy wyjąć z zamrażarki (np. w 30 minutowych odstępach) i miksować, by nie tworzyły się kryształki lodu.

* zamiast cukru można lody posłodzić golden syrupem lub syropem z agawy, ewentualnie miodem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation